понедельник, 8 декабря 2008 г.

Залежність часу життя гомойотермних тварин від маси їх тіла

Згідно літературних даних кількість поглинутого кисню (кількість вдихів) за одиницю часу залежить має залежність від маси M^0.75. Таку ж залежність від маси згідно інших літературних даних має кількість тепла, що виділяється твариною. Це свідчить на користь того, що швидкість обміну речовин має наступну залежність від маси: V=k1* M^0.75, оскільки швидкість поглинання кисню та виділення тепла прямо пропорційна обміну речовин. На одиницю маси швидкість обміну речовин становить: V/M=k1*M^0.75/M=k1*M^-0.25. Якщо зробити припущення, що час життя ссавців обернено пропорційно залежить від швидкості обміну речовин, тобто T=k2/V. Тобто чим інтенсивніше проходять обмінні процеси в клітинах тварини, тим швидше “зношуються” організм. Можливо це пов’язано з лімітом Хейфліка. Інше пояснення полягає в тому, що існує певний метаболічний ресурс, який протягом життя вичерпується. Прийнявши це припущення, отримуємо залежність часу життя ссавців від їх маси: T=(k2/k1)*M^0.25. Експериментальні дані по вимірюванню часу життя тварин в залежності від їх маси в зоопарках дають таку формулу: T=k*M^0.2, де k=11.8. Для птахів k=28.3, тобто птахи при всіх однакових рівних змінних проживуть довше!!! (К. Шмидт-Ниельсен “Размеры животных:почему они так важны”). Проте в природних умовах ця залежність така як в попередній формулі. Для людини дані формули не справджуються. Згідно них людина з масою тіла 70 кг. прожила б близько 34 років. Невідповідність даної теорії для людини поки що не пояснена.

2 комментария:

Junnat комментирует...

Да, нет, по-моему тут не в Хейфлике дело и не в певному метаболічному ресурсі. А в том, что чем віше темп жизни организма, тем скорее происходит размножение, соответственно смена поколений, соответственно приспособление, єволюция, в конце концов. Виду "не выгодно" существование долгоживущего непрерывно репродуцирующего организма.
А вот еще исключение: крупные собаки живут меньше мелких. И еще: кошки живут больше собак. Так что формула не так проста. Нужны дополнительные факторы, обьясняющие эти исключения.
Да, еще, оформи формулы в человеческом редакторе, них сложно разобраться. Что за ^ ?

krystofer комментирует...

^ - значить степінь.
Дана модель розглядає залежність тривалості життя від маси тіла. Еволюційні аспекти в даному випадку є постійним фактором, тобто тварини неалежно від маси не будуть жити вічно :)
А де це ти вичитав про великих собак і кішок? Може це просто міфи. Або цьому є інше пояснення: наприклад, оскільки ці тварини є синантропами, то умови життя для них відрізняються від природніх і деякі породи собак можуть мати генетичні відхилення через інбридінг, який використовувався для їх виведення, тому вони живуть менше. Тобто у випадку кішок і великих собак експериментальні результати не одномірні.